Een eigen modelabel oprichten is niet alleen spannend, maar ook een flinke uitdaging! Om je daarop alvast een beetje voor te bereiden hebben we een 5-delige blogreeks geschreven over een aantal van de grootste uitdagingen die op de loer liggen en hoe je daar mee om kunt gaan.
Voor de wo/man of action hebben we hieronder ook een handig overzicht gemaakt met een TL/DR (maar lees alles even door).
TLDR - Deel I t/m Deel IV:
Part Un - never stop never stopping - richt je op de lange termijn - een sterk fundament leggen en je label opbouwen kost tijd - je bedrijfsstrategie zal je die tijd gunnen
Part Deux - van foutjes leer je, van fouten kom je in de problemen - omarm het leerproces, maar zorg ervoor dat je lang genoeg kunt meedraaien (tip Numéro Un) om waar nodig je bedrijfsformule aan te passen (tip Numéro Troi).
Part Trois - je ondernemingsplan is gebaseerd op bepaalde aannames, die veranderen naarmate je meer ervaring en kennis opdoet - zorg dat je (ondernemings)formule meeverandert - ontwikkel die stap-voor-stap, totdat je een formule hebt die voor jou werkt - improvise > adapt > overcome
Part Quatre - je merk staat centraal en je collectie is daar een onderdeel van – zorg dat je je merk haarscherp in beeld krijgt -zonder een sterk merk is een unique selling point lastig te definiëren
Part Cinq - temper jezelf, maar behoud je focus
Een eigen modelabel oprichten: Part Un
Na lang wikken en wegen is het zover. Je hebt de knoop doorgehakt en gaat starten met je eigen modelabel! Je hebt een prachtig ontwerp, enorm veel inspiratie en genoeg energie om met frisse moed aan je reis te beginnen. Aan een aantal zaken heb je waarschijnlijk al gedacht, zoals het schrijven van een ondernemingsplan, het eventueel vastleggen van je naam of merk, het uitwerken van je marketingstrategie en het produceren van je eerste items. Een goed begin is het halve werk.
So far, so good!
Nu komt het… na een paar maanden merk je dat sommige zaken niet helemaal gaan zoals gepland. Het aantal obstakels lijkt toe te nemen en je begint je misschien af te vragen of dat je er nog wel zin in hebt…
Geen nood!
Dat overkomt namelijk bijna iedereen. Het belangrijkste is dat je goed om kunt gaan met uitdagingen die op de loer liggen.
Om je daarop alvast een beetje voor te bereiden, posten we hier de komende periode steeds een kort stukje ‘wijsheid’ (kuch..) met bijbehorende tip. We gaan in dit reeks niet in op de organisatorische en technische kanten van het zelf opzetten van een modelabel. Daar is al vrij uitvoerig over geschreven, zie bijv. dit artikel van FlandersDC of deze zesdelige HowTo van Fashion United. We richten ons met name op een aantal van de meest voorkomende praktische knelpunten waar je tegengaan kunt lopen.
In Part Un gaan we het hebben over het belang van een strategie die gericht is op de lange termijn. So read on!
Tip Numéro Un
- Survival is the name of the game -
Je kent ongetwijfeld de vele verhalen: ontwerpers die in korte tijd in populariteit exploderen, collecties die overnacht een internationale rage worden of schoenen die op Instagram worden ontdekt door Rihianna. Waar een stuk minder bij wordt stilgestaan, is dat veel van deze labels al jaren in ontwikkeling zijn en dat wij alleen het puntje van een lange reis meekrijgen.
Nu horen we je denken: ‘Maar wacht es ff... sommigen zijn toch echt pas begonnen hoor!’. Dat klopt, een enkeling is inderdaad wel heel snel doorgebroken, maar - en dit is een bittere pil om te slikken- zij hebben ook heel veel geluk gehad. ‘Ik heb de loterij gewonnen, jij kunt het ook!’ is alleen geen goed voorbeeld van een goede bedrijfsstrategie. Voor iedere label dat ‘overnacht’ wordt ontdekt, zijn er veel meer die het helaas niet redden.
De realiteit is dat het opbouwen van je label (behalve keihard werken) in de regel nu eenmaal tijd kost. Je label moet worden ontdekt door de juiste community, je moet een netwerk opbouwen en je moet je stempel drukken.
Dat komt niet zomaar aanwaaien!
Dus tip Numéro Un is simpelweg Survive! Je moet van de lange adem zijn. Ben je dat niet, dan loop je het risico dat je potentie niet waar te kunnen maken. Je hebt tijd nodig om een sterke basis te leggen en je formule waar nodig aan te passen. Dit brengt ons meteen bij tip Numéro Deux.
TLDR: never stop never stopping - richt je op de lange termijn - een sterk fundament leggen en je label opbouwen kost tijd - een bedrijfsstrategie gericht op de lange termijn zal je die tijd gunnen
Een eigen modelabel oprichten: Part Deux
De vorige keer hebben we het gehad over het belang van een strategie die gericht is op de lange termijn. Voor een succesvolle label heb je een sterk fundament nodig. Het neerleggen daarvan kost tijd, maar pas als je een gedegen basis hebt, kun je daarop verder bouwen. Daarvoor is vereist dat je in staat bent om tegenslagen te verwerken. Het overwinnen van obstakels behoort namelijk tot je kerntaken. Bezit je die eigenschap niet, dan houdt het feestje op nog voordat het begint!
In Part Deux gaan we in op wat zijn de gevolgen van een verkeerde inschatting?
Nou..? Nou??
Tip Numéro Deux
- Foutje, bedankt! -
Niemand heeft alle wijsheid in pacht, waar gehakt wordt vallen spaanders, iemand die nog nooit een fout heeft gemaakt, heeft nooit iets nieuws geprobeerd, etc. etc. Deze spreuken zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. Fouten maken is niet alleen onvermijdbaar, maar het is een onmisbaar onderdeel van het leerproces: wie leert maakt fouten, en wie fouten maakt leert. Dat is inherent aan ondernemen. Het gaat pas mis wanneer een verkeerde inschatting zulke gevolgen heeft, dat verder ondernemen (bijna) onmogelijk wordt.
De meeste ondernemers - groot en klein - zijn nu eenmaal rasoptimisten. Wie avers is voor risico’s zal niet zo gauw een bedrijf of label starten. Ondernemers handelen dan ook onder de veronderstelling dat hun acties goed zullen uitpakken. Gelukkig is dat vaak ook zo, maar helaas niet altijd, tenminste niet direct (jaja… party-pooper much)!
Gevalletje paard achter de wagen spannen
Neem een veelvoorkomend voorbeeld uit de praktijk: na een lang traject (vaak na getouwtrek met internationale leveranciers, die een ‘minimum order quantity’ hanteren) wordt eindelijk een bestelling geplaatst. Voor de bestelling wordt een relatief groot bedrag geïnvesteerd, die wordt in ontvangst genomen en dan… blijft het vervolgens liggen. De verkoop gaat niet zoals gepland.
Daar kunnen tal van redenen voor zijn, maar je zit nu wel met een bestelling die je moet verkopen, omdat je hele hebben en houwen daarvan afhangt.
Door hier éérst een grote order te plaatsen (beginnen met productie) en je dan pas te richten op het nitty-gritty van klanten werven en netwerken (verkoop), stel je jezelf meteen bloot aan een tegenvaller in de vorm van een grote kostenpost. Idealiter zou je éérst klanten werven, en dán pas een grote order plaatsen. Gevolg: een financiële deuk, waar veel ondernemers niet van herstellen. Met name ondernemers met een kleinere budget hebben de neiging om een disproportioneel groot deel daarvan in hun eerste order te steken. Dat staat nog los van alle tijd en energie dat in het voorbereiden van zo een order gaat.
Wat ging er mis?
De order wordt feitelijk als sample gebruikt voor de verkoop. Dat is niet zo vreemd, omdat de ‘traditionele’ manier van het opzetten van een modelabel nogal kapitaalintensief is (zie bijv. dit artikel van FlandersDC over de gebruikelijke stappen die daarbij worden doorlopen). In de praktijk vertaalt deze aanpak zich naar (kort door de bocht): ‘hey, zie hier zijn mijn artikelen (of collectie), wil je het hebben?’. Als het antwoord dan iets in de trant is van nee/misschien/later/kom-morgen-maar-terug, heb je een probleem.
Voor de verkoop wil je daarom het liefst éérst de markt aftasten met behulp van samples of kleinere bestellingen. Gaat dat goed? Mooi, dan plaats je een ‘echte’ order. Gaat dat niet goed? Geen nood. Niet alleen overleef je het wel (zie tip Numéro Un), maar je hebt er ook veel van opgestoken, zodat je met wat aanpassingen door kunt (zie tip Numéro Trois). Voor deze benadering is bovendien steeds meer ruimte, omdat de traditionele mode-cyclus (met seizoenen en zeer strakke planning) steeds meer aan kracht verliest.
Tip: wil je snel door naar productie? Zorg dan in ieder geval dat je een gedetailleerde ‘tech pack’ kunt aanleveren.
Dit is natuurlijk slechts één voorbeeld en er zijn tal van redenen waarom iemand kan besluiten om ermee te stoppen, maar het financiële plaatje is meestal een belangrijk onderdeel daarvan. Het vroegtijdig plaatsen van een grote order (een flinke kostenpost) komt vaak voor en is met name zuur, omdat het met goed plannen kan worden ondervangen.
TLDR: van foutjes leer je, van fouten kom je in de problemen - omarm het leerproces, maar zorg ervoor dat je lang genoeg kunt meedraaien (tip Numéro Un) om waar nodig je bedrijfsformule aan te passen (tip Numéro Troi).
Een eigen modelabel oprichten: Part Troi
In de vorige twee delen hebben we het gehad over het belang van een (ondernemings)strategie die gericht is op de lange termijn (Part Un) en waarom het klein houden van fouten een essentieel onderdeel daarvan is (Part Deux): je moet lang genoeg kunnen overleven om een sterk fundament te leggen waarop je verder kunt bouwen. Het oprichten van een label is in dat opzicht een beetje te vergelijken met een marathon: het is een lange race en je wilt niet direct na de start door een verkeerde schoenenkeuze je enkel kneuzen en uitvallen.
Maar hoe je het wendt of keert, fouten maken blijft een onvermijdbaar onderdeel van het leerproces (als je het je schoenen niet zijn, dan is het wel je broek). Niet leuk, maar het geeft je wel de kans om je ‘formule’ waar nodig net zo lang aan te passen en te verbeteren, totdat je iets hebt dat werkt voor jou.
In Part Trois gaan we daar verder op in.
Tip Numéro Troi
- It’s all about The Formula -
Mike Tyson staat niet bepaald bekend als fashionista (heb geduld met ons..), maar tenminste één van zijn citaten is keihard van toepassing op de modewereld: ‘Everybody has a plan until they get punched in the mouth.’
Wow wow wow! Wat heeft dat in hemelsnaam met mij te maken..?
Nou… misschien meer dan je in eerste instantie zou denken.
Waarschijnlijk heb je een uitvoerig ondernemingsplan liggen (hmmm..?). Dat plan is cruciaal en dient als je uitgangspositie. Ondernemen - zeker in de mode-industrie - betekent echter ook aanpassen.
Je zult namelijk al gauw tot de ontdekking komen dat zaken in de regel anders gaan dan verwacht. Je initiële plannen zijn namelijk gebaseerd op bepaalde aannames. Niet alleen kunnen deze aannames veranderen, maar je zult ook tot de ontdekking komen dat je bepaalde zaken nog helemaal niet hebt uitgewerkt. Misschien waren die te gedetailleerd, of zijn ze helemaal niet bij je opgekomen bij het opstellen van je initiële plan (je kunt bijv. vrij uitvoerig je distributiekanalen omschrijven, maar het is erg lastig om daarin de interactie met iedere partij met wie je in aanraking gaat komen op te nemen).
Om dat te ondervangen, heb je - naast een flinke dosis doorzettingsvermogen - aanpassingsvermogen nodig. Je zult geleidelijk steeds beter ontdekken wat wel en wat niet werkt. Uiteindelijk moet je een formule vinden die bij jou past: stijl, tempo, niche, werkwijze, etc. Naarmate je meer kennis en ervaring opdoet zullen je inzichten daarover veranderen.
Een ander punt waar je mee te maken gaat krijgen zijn veranderende omstandigheden. Denk aan maatschappelijke opvattingen (bijv. duurzaamheid en gelijke kansen) of economische omstandigheden (welke gevolgen heeft de pandemie op de economie en wat betekent dat voor jouw prijzen. Zijn je prijspunten nog houdbaar of liggen er kansen?). Je moet daarop kunnen inspelen. Doe je dat niet dan vormen zulke veranderingen vooral risico’s, doe je dat wel, dan heb je vaker te maken met kansen.
TLDR: je ondernemingsplan is gebaseerd op bepaalde aannames, die veranderen naarmate je meer ervaring en kennis opdoet - zorg dat je (ondernemings)formule meeverandert - ontwikkel die stap-voor-stap, totdat je een formule hebt die voor jou werkt - improvise > adapt > overcome
Een eigen modelabel oprichten: Part Quatre
Het vierde deel is kort, maar krachtig: het dient om het belang van je merk nog een keer te onderstrepen. Dit deel staat bij veel lezers beter bekend als ‘ja duuuh, denk je dat ik daar niet aan heb gedacht??’’.
Dus sorry dat we daar ook nog een keer op hameren.. (Leuk weetje: we laten het woord ‘merk’ 20 keer vallen in dit stukje.)
Tip Numéro Quatre
- Je Merk staat centraal (en niet je Product..) -
Het merk wordt - ondanks alle aandacht dat het krijgt - vaak toch niet helemaal goed begrepen. Het is sowieso een complex onderwerp, dus dat is op zich niet zo vreemd, maar een van de meest voorkomende misstappen is dat het merk nogal eens onbedoeld wordt benaderd als een soort ‘constructie’ die om een product of collectie heen hangt. Ontwerpers zijn dan geneigd om hun producten centraal te stellen en dan hun merk te zien als iets dat eromheen moet worden gebouwd.
De focus ligt daarmee vooral op het product: het is bijv. duurzaam, uniek, gemaakt in fabrieken waar arbeidsomstandigheden worden gerespecteerd, etc. Het is verleidelijk om dan te denken: ‘hiermee is mijn product onderscheidend, dát is mijn unique selling point, dus dáár ga ik mijn merk op baseren’. Bij deze benadering loop je alleen het risico dat je producten de inhoud van je merk bepalen, terwijl je merk je producten hun unieke draai geeft: je producten moeten aansluiten bij je merk en niet andersom.
Je kunt het zelfs zo zien: wat zou je uitstralen als je je producten niet kon promoten? Zouden mensen je eruit wetten te pikken, als ze niet bekend waren met je producten?
Hiermee willen we overigens niet zeggen dat deze benadering per definitie verkeerd is. Een en ander is afhankelijk van hoe je je merk gaat inkleden, maar een merk is veel meer dan alleen karaktervolle producten of collecties, die eventueel ook voldoen aan een bepaalde behoefte.
Je treedt bovendien met je merk naar buiten toe. Het is een weerspiegeling van je kijk op zaken, zoals wie je bent, wat je ‘visie’ is, waar je voor staat, etc. (vanuit marketingperspectief in ieder geval). Als je zelf nog geen goed beeld hebt van alle ins-en-outs van je merk, waaronder ook de minder sterke kanten, dan kun je die moeilijk kort en bondig naar anderen communiceren (probeer maar een goede elevator pitch te bedenken, zonder een goed beeld te hebben van je merk).
Tip: zorg dat je je merk haarscherp in beeld krijgt. Er zijn verschillende apps die je daarbij kunnen helpen. Primer van Google is een van onze favorieten. Het biedt gratis een groot aantal cursussen aan die je helpen bij het nadenken over je bedrijf, waaronder branding en marketing.
Je merk is daarnaast een belangrijk onderdeel van je formule (zie Part Trois). Het moet waar nodig steeds worden verbeterd en verfijnd. Je producten veranderen daarin mee. Als bijvoorbeeld het streven naar 100% duurzaamheid een belangrijk onderdeel van je merkidentiteit is, dan zou het vreemd zijn als je vooral materialen gebruikt die alles behalve duurzaam zijn.
TLDR: je merk staat centraal en je collectie is daar een onderdeel van – zorg dat je je merk haarscherp in beeld krijgt - zo scherp dat je zelfs zonder product herkenbaar bent - zonder een sterk merk is een unique selling point lastig te definiëren
Een eigen modelabel oprichten: Part Cinq
‘Je moet passie vinden in je werk’
Ken je die? Het is een cliché, maar het bevat een kern van waarheid en de reden daarvoor is simpel: als je geen voldoening haalt uit wat je werk, dan hou je het niet lang vol. Je hebt genoeg uitdagingen voor de boeg, dus het is belangrijk dat je aan het einde van de dag je werk leuk vindt. Misschien niet alles, maar wel de essentie. Alleen dan kun je doorgaan wanneer het even niet meezit.
Tip Numéro Cinq
- Pace yourself, but keep your focus -
Dat betekent dat je je zelf moet kunnen temperen, zonder op te geven. Zeker aan het begin ga je waarschijnlijk als een tierelier. Er valt genoeg te doen, je zit boordevol veel energie en heel veel is nog nog nieuw. Maar zoals je weet, is het opzetten van een label een marathon en geen sprint. Dus is het fut er een beetje uit, of heb je een momentje waarop je het even niet ziet zitten?
No problemo.
Neem gas terug, herlaad je accu, doe desnoods een tijdje iets totaal anders. Er komt veel op je af en je moet het af en toe van je af kunnen afzetten. (Zelfs iedere dag je favoriete maaltijd eten wordt op een gegeven moment iets teveel van het goede.) Het laatste dat je wil is dat je gedrevenheid verandert in een kluif waar je tegenop kijkt!
Maar behoud je focus!
Laat het momentum niet volledig verdwijnen (rust, roest). Je wilt niet dat je onderneming beetje-bij-beetje vervaagt. Dat wil namelijk nog wel eens voorkomen. Na een sterke (creatieve) start komen de minder ‘romantische’ zaken aan bod zoals administratie, btw, lastige klanten, etc. Daarnaast zal ja waarschijnlijk een deel van je initiële plannen moeten herzien, zodat je daar ook een deel je aandacht op moet vestigen. Het is dan niet vreemd als je even een dipje hebt (je zou zeker niet de eerste zijn).
Punt blijft: als je een sterk fundament hebt, dan kun je daarop voortborduren (‘good basics last forever’).
TLDR : temper jezelf, maar behoud je focus